TÜZÜK
-
ENERJİ TİCARETİ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ
Derneğin Adı
- Derneğin adı Enerji Ticareti Derneği’dir (Dernek). Kısa adı ETD’dir.
Derneğin Merkezi
- Derneğin Merkezi İstanbul’dadır. Şubesi yoktur, ancak faaliyet konuları gerektirdiği takdirde, Yönetim Kurulu kararıyla temsilcilik açabilir.
Derneğin Faaliyet Alanı
- Dernek, Enerji ticaretinin tam serbestleşmesi, bu alanda dünyada kabul görmüş örnekler ile standartların Türkiye’de geliştirilmesi ve uygulanabilmesi, enerji ticareti ve ilgili alanlar ile iştigal eden kurum ve kuruluşların genel konumları, hak ve ilgilerinin korunması ve savunulmasına yönelik faaliyetler yürütür.
Derneğin Amacı
- Dernek, Türkiye’de yurtiçi ve yurtdışı enerji ticaretinin dünya standartlarında yapılmasını sağlamak ve enerji ticareti ile uğraşan firmaların çıkarlarını korumak amacıyla kurulmuştur. Dernek, amaçlarına ulaşmak için iktisadi işletme kurabilir, işletebilir.
Derneğin Çalışmaları
- Dernek bu amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki çalışmaları yapar:
- Enerji ticareti işi ile iştigal eden kurum ve kuruluşların genel konumlarını, hak ve ilgilerini korur, kollar ve savunur.
- Enerji ticaretinin tam serbestleşmesi için gereken çalışmaları yürütür ve bu alandaki örneklerin Türkiye’de uygulanabilmesine yönelik çalışmalar başlatır.
- Global kabul görmüş endüstri standartlarının geliştirilmesi ve kabulüne ilişkin çalışmalar yapar.
- Enerji ticareti ve diğer sektörel konularla ilgili eğitim ve sosyal faaliyetleri yürütür.
- Enerji ticaretinin serbest olarak yapılabildiği pazarlardaki uygulamaları Türkiye’deki ilgili ve yetkili kurumlara aktarır.
- Enerjinin serbestçe ithalat, ihracat ve ticaretine yönelik çalışmalar yapar.
- Enerji ticaretinde, yerel pazarın önündeki rekabeti önleyici unsurların ortadan kaldırılabilmesi için çalışmalar yapar.
- Enerji ticaretinde, etik ticaret kural ve kurumlarının oluşturulmasına ve sürdürülmesine yardımcı olur, üyelerinin bu kurallara uymasını kolaylaştırmaya ve teşvik etmeye yönelik çaba sarf eder, aksi türdeki turum ve davranışları kınar.
- Enerji ticaretinde yeni uygulama ve enstrümanlar geliştirilmesi husussunda çalışmalar yapar.
- Yurtdışı ve yurtiçi kurum ve kuruluşlarla; EFET, üniversiteler ve danışmanlık şirketleri ile temaslar kurarak, karşılıklı bilgi alışverişlerinde bulunur, ortak projeler yürütür.
- Enerji ticareti ve enerji sektöründe genel olarak istatistiksel çalışma ve veri toplanması ve yayınlaması hususunda çalışmalar yapar.
- Kamuoyunun elektrik enerjisi ticareti hususunda bilgilendirilmesini sağlar.
- İştigal alanı enerji ticareti olan kurum ve kuruluşların genel sorunları ile ilgili çalışmalar yapar.
- Enerji sektöründe faaliyet gösteren tüm firma ve dernekler ile iletişime açıktır.
- Verimli ticaret yöntemleri hususunda yapılabilecek geliştirme ve koordinasyon çalışmaları ile ilgili girişimlerde bulunur.
- Enerji ticareti sektöründe faaliyet gösteren üyelerini kamuoyu nezdinde ve gerektiğinde resmi kurum ve kuruşlara karşı temsil eder.
- Dernek amacına uygun hizmet verebilmek üzere, personel ve uzman istihdam edebilir, danışmanlık alabilir.
- Enerji ticaretine ilişkin mevzuat çerçevesinde uzmanlık standartlarını belirlemek, uzman yetiştirmek ve belgelemek üzere gereken çalışmaları yapar.
- Enerji ticareti ile ilgili istatistiklerin, güncel veri ve haberlerin, sektörü ilgilendiren tüm bilgilerin; sektöre daha kolay ve şeffaf ulaştırılabilmesine yönelik altyapı çalışmaları yapar, bu konuda teknolojik ve stratejik işbirlikleri yapar.
- Enerji ticareti ile ilgili çalışmaları, enerji türlerine ve türevlerine göre ayırarak, ticareti yapılan her bir enerji türü ya da türevleri ile ilgili sayılan çalışmaları yapar, bunun için alt birimler ve komisyonlar oluşturur.
Dernek Üyeliği
- Tanımlar:
- Üye: Dernek Yönetim Kurulunun üyeliğe uygun gördüğü tüzel kişi. Her Üye 1 (bir) oy hakkına sahiptir.
- Asli Temsilci: Üye adına oy kullanma yetkisine sahiptir. Üye tarafından yazı ile bildirilir ve değiştirme talebi gelmediği sürece Asil Temsilci sıfatının devam ettiği kabul edilir
- Yedek Temsilci: Asil Temsilcinin mazeretli olduğu durumlarda Üye adına oy kullanmaya yetkilidir. Gözlemci olarak tüm toplantı ve faaliyetlere iştirak edebilir, komite ve diğer faaliyetlerde aktif görev alabilir.
- Giriş Ücreti: Üyeliğe kabul edilen üyelerden bir defaya mahsus olmak üzere alınması öngörülen ödenti.
- Aidat: Üye tarafından yılda bir kez, Yönetim Kurulunun belirlediği tarihler içerisinde ödenen tutar.
- Grup Şirketi: Aynı gruba bağlı tüzel kişiler. Türk Ticaret Kanununda belirtilen ilişkili şirketler tanımına dâhil olmasına bakılmaksızın, aralarında organik bağ bulunmasa dahi, ortakları arasında aile veya benzer bağlar bulunan kurumlar ile ortaklık ve/veya birleşme sürecine giren farklı kurumlar ve söz konusu ilişki bağı bilinen kurumlar Grup Şirketi olarak kabul edilir.
- Tedarik Lisansı: EPDK ve/veya ileride EPDK’ nın yerini alacak ya da Kanuni düzenlemelerle yetkilendirilecek kurum ya da kuruluşlarca tüzel kişilere verilen, her türlü enerji ve türevlerinin alım satımını yapma yetki ve sorumluluklarını belirleyen, süreli izin belgesi. Lisansların süre bitiminde, süresi uzatılmayan lisans sahipleri, Enerji Ticaret Lisansı sahibi olarak kabul edilmezler ve üyeliklerinin devamı 6. Maddenin (b) fıkrasına göre düzenlenir.
- Enerji Ticareti ile iştigal eden veya ilgili alanlarda faaliyet gösteren, fiili ehliyete sahip olan, derneğin amaçlarını benimseyen tüzel kişiler, 5253 Sayılı Dernekler Kanunu ve Türk Medeni Kanununda belirtilen sürekli ve süreli hak yoksunluğu veya hak sınırlaması kapsamında kalmamak koşulu ile Derneğe üye olabilir. Üyelik başvurusu, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen şekilde yazılı olarak yapılır. Başvuru ile beraber şirkete ait imza sirküleri, şirketin üye olunacak yıla ilişkin Ticari Sicil Belgesi ve şirketi temsil edecek asil ve yedek temsilcilerin kimlik fotokopileri Derneğe verilmelidir. Dernek Yönetim Kurulu, üyelik için yapılacak yazılı müracaatları en çok 30 (Otuz) gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp, sonucu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır. Üyeliğin kabulü için;
- Aday Üye “Enerji Ticaret Lisansı” sahibi ise, Yönetim Kurulu’nun salt çoğunluğunun,
- Aday Üye “Enerji Ticareti Lisansı” sahibi değilse, Yönetim Kurulunun en az 7 (Yedi) üyesinin olumlu oyu gerekir.
Üyelik kararının olumlu çıkması halinde, adayın giriş ücreti ve yıllık aidatının kararın bildirim tarihinden itibaren en geç 30 (otuz) gün içerisinde ödenmesi ve üye defterine kaydı ile üyeliğe kabul işlemleri tamamlanmış olur. Hiç kimse üye olmaya zorlanamaz.
- Aynı gruba bağlı şirketler, aynı dönemde Yönetim Kurulu üyesi olamazlar (Grup Şirketleri).
- Herhangi bir Üyenin Temsilcisi olan bir gerçek kişinin, görevinden ayrılması durumunda, gerçek kişinin temsil kabiliyeti kalmaz ve Üye yeni bir gerçek kişiyi Temsilci olarak atayabilir.
Üyelikten Ayrılma
Hiç kimse Dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye dernek başkanlığına şirket yetkilisinin/yetkililerinin imzasıyla yazılı olarak bildirmek kaydıyla, dernekten çıkma hakkına sahiptir. Üyenin çıkma isteğini gösterir mektup, Yönetim Kuruluna ulaştığı anda üyenin çıkış işlemi sonuçlanmış olur. Üyelikten ayrılma üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.
Üyelikten Çıkarılma
- Dernek üyeliğinden çıkarılma sebepleri aşağıda gösterilmiştir.
- Üyelik sıfatının iktisabı ve sürdürülmesi için gerekli koşullardan birinin yitirilmesi,
- Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak, dernek organlarınca verilen kararlara uymamak, verilen görevlerden sürekli kaçınmak, çalışma düzenini bozmak, sakıncalı tutum ve davranışlarda bulunmak,
- Yazılı ikazlara veya ihtarlara rağmen üyelik aidatını 30 gün içinde ödememek,
Yukarıda sayılan durumlardan ilk ikisinin tespiti halinde üyelikten çıkarma işlemi; üyelerin Yönetim Kurulu kararı ile Genel Kurula sevki, ilgili üyenin savunmasını takiben Genel Kurul kararı ile gerçekleşir. Üyelikten çıkarılma kararının Genel Kurula sevki için Yönetim Kurulunun en az 5 (beş) üyesi bu yönde karar bildirmelidir.
Yazılı ikazlara ve ihtarlara rağmen üyelik aidatının 30 gün içerisinde ödenmemesi halinde ise üyelikten çıkarma işlemi en az 7 (yedi) Yönetim Kurulu Üyesi’ nin onaylayacağı Yönetim Kurulu Kararı ile gerçekleşir. Dernekten çıkarılma durumunda daha önce ödenmiş olan aidatlar iade edilmez, henüz tahsilâtı yapılmamışsa, tahsili muaccel hale gelir.
Üyelerin Hakları
- Dernek Üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin Genel Kurul’da bir oy hakkı vardır.
Derneğin Organları
- Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir;
A - Genel Kurul,
B - Yönetim Kurulu,
C - Denetim Kurulu.
Genel Kurul
- Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerden oluşur.
Toplanma Zamanı
- Genel Kurul, Derneğin en yetkili ve en üst karar organı olup; derneğe kayıtlı,yıllık aidatını ödemiş ve Derneğe hiçbir şekilde borcu olmayan üyelerden oluşur. Genel Kurul;
- Bu tüzükte belirlenmiş zamanlarda olağan,
- Yönetim Kurulu’nun salt çoğunluğu veya Denetim Kurulu’nun oybirliği ile alacağı kararla veya Dernek Üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine, isteğin Derneğe ulaşmasını takip eden otuz gün içinde olağanüstü olarak toplanır.
Olağan Genel Kurul, yılda bir (1) kere, Eylül ayı içerisinde, Yönetim Kurulu’nca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır.
Genel Kurul, toplantıya Yönetim Kurulu’nca çağrılır.
Yönetim Kurulu, Genel Kurul’u toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hâkimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç üyeyi Genel Kurul’u toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Çağrı Usulü
- Yönetim Kurulu, Dernek tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul’a çağrı bu liste üzerinden yapılır. Ayrıca bu liste hazırlanırken, katılma hakkı bulunan üyelerin aidat borçları da saptanır ve bu borçların en geç Genel Kurul toplantı gününde ödenmesi için borçlu üyelere yazılı olarak uyarıda bulunur. Aidat borcu bulunan üyeler Genel Kurul’a katılamazlar, seçme ve seçilme hakları yoktur. Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyeler, en az on beş gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya taahhütlü mektup, özel kurye yolu ile yazılı olarak ve elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını kabul eden üyelere, sadece elektronik yolla da çağrı yapılabilir. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi günden az, altmış günden fazla olamaz.
Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında kalan başkaca nedenlerle geri bırakılır ise, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakılma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır. Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
Toplantı Yeri
- Genel Kurul toplantıları Dernek Merkezi’nin bulunduğu yerde veya Yönetim Kurulu’nun uygun göreceği başka bir yerde yapılır.
Toplantı Yeter Sayısı
- Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde üçte ikisinin katılmasıyla toplanır.
- Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranamaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Toplantı için yeter sayı sağlanmışsa durum tutanakla tespit edilir.
Toplantının Yapılış Usulü
- Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, Yönetim Kurulu üyeleri veya Yönetim Kurulu’nca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Her Üye adına önceden bildirilmiş olan Asli Temsilci oy kullanma yetkisine sahiptir. Asli, Temsilcinin mazeretli olması durumlarında Yedek Temsilci ya da Üye tarafından Genel Kurul öncesinde, adı ve yetkisi Yönetim Kurulu’na bildirilen gerçek kişi, Üye adına oy kullanabilir. Üyeler/Temsilciler, Yönetim Kurulu’nca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler. Kimlik belgesini göstermeyenler, belirtilen listeyi imzalamayanlar ile Genel Kurul’a katılma hakkı bulunmayan kişiler toplantı yerine alınmazlar. Bu kişiler ve dernek üyesi olmayanlar, ayrı bir bölümde Genel Kurul toplantısını izleyebilirler.
Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de Yönetim Kurulu’nca bir tutanak düzenlenir.
Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerinin göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir. Genel Kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlanır. Genel Kurul’da oy hakkı olan her Üyenin/Temsilcinin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kurulu’na yedi gün içinde teslim edilmesinden sorumludur.
Mahkemece kayyım atanması veya Medeni Kanun’un 75/2 maddesine göre görevlendirilme yapılması halinde, bu maddede Yönetim Kurulu’na verilen görevler bu kişiler tarafından yerine getirilir.
Toplantıda Görüşülecek Konular
- Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
Genel Kurul Görev ve Yetkileri
- Aşağıdaki yazılı hususlar Genel Kurul’ca görüşülüp karara bağlanır:
- Dernek organlarının seçilmesi,
- Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,
- Yönetim ve Denetleme kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulu’nun ibra edilmesi,
- Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bütçenin görüşülüp, aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,
- Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması, kiralanması veya mevcut taşınmaz malların satılması yahut kiraya verilmesi hususunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi,
- Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurtdışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması hususunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi,
- Derneğin federasyona katılması veya ayrılması,
- Yönetim Kurulunca Dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip, aynen veya değiştirerek onaylamak,
- Derneğin feshedilmesi,
- Yönetim Kurulu’nca gösterilen diğer teklifleri inceleyip karara bağlamak,
- Üye ihracı hakkında Yönetim Kurulu’nca verilen kararlara karşı itiraz vukuunda bu itirazları tetkik ederek bunlar hakkında karar vermek,
- Yurt içinde veya yurtdışında şube açılmasına veya açılmış bulunan şubelerin kapatılmasına karar verilmesi, bu doğrultuda Yönetim Kurulu’nu takip ve koordinasyon için yetkilendirilmek,
- Mevzuatta Genel Kurul’ca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesine karar vermek,
- Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer organlarına verilmemiş olan işleri yapmak ve yetkileri kullanmak.
Organlara Seçilenlerin Bildirilmesi
- Genel Kurul’ca yapılan seçimi izleyen otuz gün içinde, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından yönetim ve denetleme kurulları ile Derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyeler, ilgili mevzuatın gerektirdiği şekilde Dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine bildirilir.
Oy Kullanma Ve Karar Alma
- Genel Kurul kararları toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla; Tüzük değişikliği ve Derneğin feshi kararları ancak toplantıya katılan üyelerin 2/3 çoğunluğuyla alınır. Oylar gizli veya açık olarak belirlenir. Gizli oylar Yönetim Kurulu tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının, üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra mühürlenmiş veya içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada ise Genel Kurul Başkanı’nın belirteceği yöntem uygulanır. Geçerli oyların yarısından bir fazlasına erişen aday veya öneri kazanmış veya kararlaştırılmış olur. Açık oylamada Üyeler/Temsilciler vekâletle oy kullanamazlar.
Yönetim Kurulu
- Yönetim Kurulu 9 asil 7 yedek üye olarak genel kurulca gizli oyla seçilir. Yönetim Kurulu’nda bulunan gerçek kişi temsilcilerin, herhangi bir tüzel kişi üyeyi temsil etmesi yeterli koşuldur. Asil üyeliklerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.
- Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
- Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya bir kaçına yetki vermek,
- Derneğin gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurul’a sunmak,
- Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak Genel Kurul’un onayına sunmak,
- Genel Kurul yetkisi ile taşınmaz mal satın almak yada kiralamak, Derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak yada kiraya vermek, bina veya tesis inşa etmek,
- Devlet tahvili, hazine bonosu veya her nevi tahvil veya hisse senedi satın almak,
- Kira sözleşmesi yapmak, Dernek lehine rehin ipotek veya aynı haklar tesis ettirmek,
- Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
- Her faaliyet yılı sonunda Derneğin yıllık bilanço ve Yönetim Kurulu çalışmalarını açıklayan raporu düzenleyerek, Denetim Kurulu’na sunmak,
- Derneğe üye alınmasına veya üyelikten çıkarılmasına karar vermek,
- Derneğe ait yazışmaların ve kayıtların usulünce yapılmasını sağlamak,
- Belirleyeceği günlerde ve üye tamsayısının yarıdan bir fazlasıyla toplanarak dernek işlerini görüşmek, alınan kararların karar defterine yazılmasını sağlamak,
- Tutulması gereken defter ve kayıtların kanuna ve yönetmeliğe uygun olarak tutulmasını sağlamak,
- Genel Kurul’u toplantıya çağırmak,
- Genel Kurul kararlarını yerine getirmek,
- Bütçede öngörülenden fazla gelir elde edildiğinde, bunların ne şekilde kullanılacağına karar vermek,
- Dernekte istihdam edilecek kişileri işe almak, çıkarmak, ücretlerini saptamak ve haklarını belirlemek,
- Üyelerden veya üye olmayanlardan oluşacak çalışma komiteleri kurmak bu komitelerin görevlerini belirlemek ve denetlemek,
- Mevzuatta yönetim kurulunca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapmak,
- Yönetim Kurulu kendi üyeleri içerisinden bir Başkan belirler ve tüm Dernek üye/temsilcilerini içerebilecek şekilde görev dağılımı yapar. Dernek Başkanlığına seçilen bir gerçek kişi en fazla iki dönem üst üste başkanlık yapabilir.
- Yönetim Kurulu, önceden kararlaştıracağı yer, gün ve saatte çağrısız toplanır.
- Yönetim Kurulu, üye tam sayısının yarısından bir fazla üyesinin hazır bulunması ile toplanır. Kararlar oy çokluğu ile alınır.
- Yönetim kurulunun her üyesinin bir oy hakkı vardır. Oylarda eşitlik olması durumunda başkanın bulunduğu tarafın oyu üstün tutulur.
- Mazereti olmadan arka arkaya üç toplantıya gelmeyen üyenin, üyelik sıfatı kendiliğinden düşer.
Yönetim kurulunca verilen kararların alınmasına iştirak eden üye tarafından kararların altının imzalanması şarttır. Kararlara muhalif oy kullananlarla, çekimser kalan yönetim kurulu üyeleri mütalaalarını kararın altına yazar ve imza ederler. Tutanaklar Dernek Sekretaryası veya Yönetim Kurlunca görevlendirilecek bir görevli tarafından tutulur, üyelere imzalatılarak usulüne uygun olarak saklanır.
- Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebiyle yedeklerinden getirilmesinden sonra, üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, Genel Kurul mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Yönetim kuruluna seçilen üyeler, ilk toplantılarını en geç 30 gün içinde yaparak kendi aralarında seçimle görev dağılımı yaparlar. Çağrının yapılmaması halinde, dernek üyelerinden birinin istemi üzerine mahalli sulh hukuk hâkimi üç Dernek üyesini bir ay içerisinde Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Denetim Kurulu
-
Denetim kurulu 3 Asil 3 Yedek üye olmak üzere Genel Kurul’ca seçilir. Görev süresi biten kurul üyesinin yeniden seçilmesi mümkündür. Denetim Kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde Genel Kurul’da aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
Yetki ve Görevleri
- En geç 12 ayda bir ve belirsiz zamanlarda Derneğin tüzükte gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterilip gösterilmediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullerle denetler.
- Denetim sonucu düzenlenecek raporları Yönetim Kurulu’na ve Genel Kurul toplantısından önceki hazırlanacak yıllık raporları Genel Kurul’a sunmak.
- Gerektiğinde Genel Kurul’u toplantıya çağırır.
- Çalışma usulünü kendisi tespit eder. Denetim Kurul’u başkanı veya üyelerinden biri, davet üzerine Yönetim Kurulu toplantılarına katılarak görüş bildirir veya teklifte bulunabilir.
- Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
- Mevzuatta Denetim Kurulu'nca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkileri kullanır.
Derneğin Borçlanma Usulleri
- Borçlar Kanunu ve diğer mevzuat hükümlerine göre Yönetim Kurulu, Derneğin çalışmalarını ve amaçlarını gerçekleştirebilmek için Dernek adına menkul ve gayrimenkul alımlarında Genel Kurul izniyle ileriye yönelik borçlanabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi, nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte olamaz.
Giriş Ücreti ve Yıllık Aidat
- Üyelerin ödeyecekleri giriş ücreti ve yıllık aidat miktarları Genel Kurul tarafından belirlenir. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye Genel Kurul yetkilidir. Dernek Olağan Genel Kurul’u, başkanın teklifi üzerine bir sonraki yılın gider ve hizmetlerine katılım payı oranını tespit eder, her üye grubu için aidat tutarını ve ödeme koşullarını belirler. Yıllık aidatları zamanında ödemeyen üyeye yazılı ihtarda bulunulur. İhtara rağmen borcunu ödemeyen veya geçerli mazeret bildirmeyen üyenin üyeliği tüzükte belirtilen şekilde sona erdirilir.
Derneğin Gelirleri
- Derneğin gelir kaynakları
- Üye aidatı ve giriş aidatı,
- Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, gezi, eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,
- Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,
- Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile yasalar çerçevesinde derneğe yaptıkları bağışlar ve yardımlar,
- Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,
- Bağış ve vasiyet yoluyla derneğe intikal ederek tescili yapılan malların gelirleri,
- Derneğe ait işletmelerden elde edilen gelirler,
- Mevzuat doğrultusunda elde edilecek diğer gelirlerden oluşur.
Derneğin Giderleri
- Derneğin gider kalemleri, Dernek Tüzüğünde belirtilen faaliyetleri gerçekleştirmek üzere, Yönetim Kurulu tarafından hazırlanan ve Genel Kurul’ca onaylanan bütçe ile birlikte, bu bütçede yer almasa dahi, kaynağının bütçe gelirlerinden sağlanmaması şartı ile yapılacak giderlerdir. Derneğin, çalışan kadrosu dışında, organlarında yer alan Üye ve Temsilciler ücret almazlar, ancak istisnai durumlarda, Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri için, Genel Kurul’ca uygun görülecek bir ücret belirlenebilir.
Dernek Defter ve Kayıtları
- Dernek kanun ve yönetmelikte belirtilen aşağıda sayılan defterleri tutar:
- Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır,
- Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir,
- Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır,
- Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.
- İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir,
- Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.
Derneğin defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur. Bu maddede sayılan defterin Noterden veya Dernekler Müdürlüğü’nden tasdikli olması zorunludur.
İç Denetim
- Derneklerde iç denetim esastır. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulu’nun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim Kurulu tarafından en az yılda bir defa derneğin denetimi gerçekleştirilir. Genel Kurul veya Yönetim Kurulu, gerek görülen hallerde denetim yapabilir veya bağımsız denetim kuruluşlarına denetim yaptırabilir.
Denetim Kurulu; Derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve Dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, Dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na ve toplandığında Genel Kurul’a sunar.
Denetim Kurulu üyelerinin istemi üzerine, her türlü bilgi, belge ve kayıtların Dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur.
Tüzük Değişikliği
- Tüzük değişikliği Genel Kurul kararı ile yapılabilir. Olağan veya olağanüstü toplantı gündemine konulmak, yeterli bir süre önce değişiklik önerileri yazılı olarak üyelere bildirilmek suretiyle tüzük değiştirilebilir. Tüzük değişikliği toplantıya katılan üyelerin 2/3 oyları ile değiştirilir. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz. Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel Kurul’da tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
Fesih Halinde Tasfiye
- Dernek Genel Kurulu her zaman Derneğin feshine karar verebilir. Genel Kurul’un Derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre Genel Kurul’a katılma hakkına sahip bulunan Dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanmaması halinde üyeler ikinci toplantıya çağırılır, ikinci toplantıya katılan üye sayısı Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur. Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından mahallin en büyük mülki amirliğine yazıyla bildirilir, fesih kararı ile birlikte Derneğin mal varlığının Genel Kurul’un alacağı karar doğrultusunda tasfiyesi yapılır.
Genel Kurul tarafından bir karar alınmamış veya Genel Kurul toplanamamışsa ya da Dernek mahkeme kararı ile feshedilmişse, derneğin bütün para, mal ve hakları, mahkeme kararıyla derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.
Hüküm Eksikliği
- Dernek Tüzüğünde Hüküm bulunmayan durumlarda 5253 Sayılı Dernekler Kanunu bu konuda hüküm bulunmayan durumlarda ise 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.